вторник, 3 април 2018 г.

Фактори за предотвратяване на рака. I. Мощни имунни клетки

В предложените три публикации под наслов „Фактори за предотвратяване на рака“ са обобщени резултатите от проучванията на д-р Давид Серван-Шрайбер за условията, при които може да бъде предотвратено развитието на раковите клетки и съответно – настъпването на болестта (Давид Серван-Шрайбер „Антирак. Нов начин на живот“ (2. доп. изд. на бълг. език от 2011).
И така, според Д. Серван-Шрайбер тези условия са:
1. Когато имунната система се мобилизира срещу рака;
2. Когато тялото откаже да образува възпалението, без което раковите клетки не могат нито да растат, нито да завоюват нови територии;
3. Когато кръвоносните съдове откажат да се възпроизвеждат и да снабдяват раковите клетки с провизиите, нужни за растежа им.

Щом туморът е вече образуван, никоя от тези естествени защити не може да замени химио- и лъчетерапията. Но те могат да бъдат използвани успоредно с конвенционалните лечения, за да се мобилизира максимално тялото за съпротива срещу рака.

 I. Мощни имунни клетки
През миналия век в медицинската литература са докладвани случаи на пациенти, чийто рак внезапно отстъпва и в крайна сметка изчезва окончателно. Но тези случаи са изключително редки. Очевидно е, че е много трудно да бъдат изследвани, тъй като са непредсказуеми и не могат да бъдат възпроизведени по поръчка. Обикновено ги приписват на грешка в диагнозата или на забавена реакция на предишни конвенционални лечения. Въпреки това всеки непредубеден човек ще се съгласи, че при тези необясними ремисии влизат в действие слабо познати механизми, които противостоят на развитието на рака. През последните 20 години някои от тези механизми са осветлени и изследвани в лабораторни условия. Опитите доказват, че първият от тях е силата на имунната система, когато тя е напълно мобилизирана.
За изследователски цели в лабораторни условия животни (мишки) се инжектират с ракови клетки. За известно време част от мишките показват устойчивост към рака, след това се разболяват – проявяват ясни симптоми за прогрес на болестта, след което ракът спонтанно изчезва. Какво е обяснението? На известна възраст - 6 месеца при мишките, която отговаря на 50-годишна възраст при хората, механизмът на устойчивост е отслабен и ракът започва да се развива. Но около две седмици по-късно (една или две години, отнесено към хората) самото присъствие на тумора активира съпротивата на тялото. Туморът се разтапя с всяка изминала минута и изчезва за по-малко от 24 часа (един до два месеца за хората). На какво се дължи наблюдаваната спонтанна регресия на рака? Изследователите откриват, че тя се дължи на факта, че белите кръвни клетки на имунната система атакуват раковите клетки.
Какво можем да направим, за да събудим жизнеността на белите кръвни клетки?
Проучванията показват, че човешките имунни клетки се бият по-силно, когато:
1. Храненето ни е здравословно, предпазваме се от отрови и извършваме повече физически дейности;
2.Контролираме емоциите си и се държим уравновесено. Имунните клетки реагират положително на емоционални състояния, в които доминират радост и чувство на свързаност с хората около нас.

























Няма коментари: