понеделник, 16 април 2018 г.

Фактори за предотвратяване на рака. II. Причината за рака е възпалителен процес

Всички живи организми притежават естествената способност да възстановяват тъканите си след нараняване. В случай че тъканта е засегната от някакво увреждане, предизвикано от шок, порязване, изгаряне, отрова, инфекция, около наранения участък се събират тромбоцити, които отделят химическа субстанция, която на свой ред предупреждава белите клетки на имунната система. Тези клетки произвеждат вещества-посредници, координиращи операцията по отстраняването на повредата. Първо те разширяват кръвоносните съдове, заобикалящи повредения участък, за да благоприятстват притока на имунни клетки. После запечатват нараненото място, като предизвикват съсирване на кръвта около натрупаните тромбоцити. След това правят заобикалящите тъкани проницаеми, така че имунните клетки да могат да навлязат, открият и унищожат бактериите и да стимулират растежа на клетки и кръвоносни съдове, за да поправят пораженията. Т.е. тъканта може да възстанови липсващата част и да образува на място малки кръвоносни съдове, които да доставят кислород и храна. При нормално развитие на процесите растежът на нова тъкан спира в момента, в който причинените повреди са възстановени. През последното десетилетие обаче учените откриха, че ракът, подобно на троянски кон, използва този оздравителен процес, за да нахлуе в тялото и да го докара до разрушение. Това е именно двойното лице на възпалението – макар че предназначението му е да оздравява, като спомага разрастването на нова тъкан, то може също и да причини раково разрастване.
При нормално зарастващите рани производството на възпалителни химически вещества спира, след като тъканта бъде възстановена. При рака производството на тези субстанции обаче продължава без прекъсване. На свой ред излишните възпалителни химикали блокират в съседните тъкани естествения процес, наречен апоптоза – самоубийството на клетките. Апоптозата е генетично програмирана във всяка клетка и клетките естествено влизат в режим на апоптоза в отговор на сигналите, че са създадени достатъчно нови клетки, формиращи здрава тъкан. По този начин раковите клетки хем стимулират собствения си растеж, хем се предпазват от смърт. Именно комбинацията от тези два фактора причинява постепенното разрастване на тумора.
Тук трябва да се обърне специално внимание на факта, че една от причините за свръхпроизводството на възпалителни вещества е стресът, постоянното чувство за безпомощност, нестихващото отчаяние. Това емоционално състояние води до производството на хормони, които подготвят тялото за потенциално нараняване, като в известна степен стимулират възпалителните фактори, необходими за поправянето на тъканите. Но те също така подхранват раковите тумори.
Всичко това показва, че за да контролираме възпалението, трябва да се стараем да елиминираме причините, съдействащи за развитието му, което означава и промяна в начина на живот. Промените в начина на живот не могат да бъдат патентовани, поради което те не се превръщат в лекарства, за тях не се изписват рецепти. Повечето лекари не ги смятат за част от сферата си на дейност, следователно работа на всеки от нас е да ги направи част от своята сфера.
Има още една възможност за противодействие. Разрастването и разпространението на раковите клетки в голяма степен зависи от един-единствен способстващ за възпаляването фактор, секретиран от туморните клетки. Този фактор е известен като ядрен фактор капа-бета (NF-kappa B) и блокирането на неговото производство прави повечето ракови клетки отново „смъртни“. Затова фармацевтичната индустрия напоследък се занимава с търсенето на препарати, които да потискат ядрения фактор капа-бета. Парадоксалното е, че молекулите, за които се знае, че имат такова потискащо действие, отдавна са широко достъпни. Сред тях са: катехини, съдържащи се в зеления чай, и ресвератрол – в червеното вино.


















Няма коментари: