понеделник, 2 април 2018 г.

Препоръки за профилактика и възстановяване на имунната система

Важно: Водата за пиене да бъде леко алкална, не минерална, филтрирана, не студена и не по-малко от 2 литра дневно. Да се приема около 30 минути преди хранене или час и половина след хранене.
І. Препоръчителни добавки
Препарати от лекарствени гъби (по различни схеми) след консултация с лекар – 30 мин. преди или по време на хранене, всичките заедно с чаша топла вода или прясно изцеден зеленчуков сок или с билкова отвара; Алое вера; Препарат за поддържане на имунната система; Селен плюс А, С и Е; Сребърна вода; Капсули с чесън на прах; Омега 3-6-9 Ленено масло; Пробиотик.
ІІ. Храни, подобряващи състоянието на имунната система и алкализиращи организма:
Зеленчуци и плодове се препоръчват поне 5 пъти дневно, 2 различни плода и 3 различни зеленчука. И зеленчуците и плодовете се препоръчват сурови и необелени, ако е възможно.
Зеленчуци:
а) зелеви (броколи, червено зеле, бяло зеле, брюкселско зеле, китайско зеле, карфиол);
б) домат (под всякаква форма) – ликопенът в него има изразено антиоксидантно действие и в суровите плодове, и в преработените;
в) морков – поне 2 моркова дневно (в един средноголям морков се съдържат 750 МЕ бета каротин);
г) лук – суров действа като чесъна – до 2-3 глави дневно (може да се сложи в храна или салати);
д) коприва – многократно усилва имунната система: 3 суп. лъжици листа от коприва киснат 30 до 60 мин. в половин литър вряла вода. Пие се през целия ден;
е) смес от зеленчукови сокове: моркови, целина глава и червено цвекло – съотношението трябва да е 3:1:1. Еднократна доза – 100 мл. се приема 3 пъти дневно, сокът да е прясно изцеден и да се изпие до 5 мин. след приготвянето му, 30-60 мин. преди ядене или 1,5 часа след ядене;
ж) червено цвекло, праз, целина, патладжан, маруля, кълнове от люцерна, репички, краставица, хрян, пащърнак, бяла ряпа, магданоз, копър, спанак, аспержи, тиква, масло от тиквено семе.
Плодове: ябълка, кайсия, шипка, дрян, ягода, касис, диня, пъпеш, маслини, грозде (червено), всички цитрусови (лимон, портокал, грейпфурт, мандарина), нар, смокиня, авокадо, папая, праскова, круша, черна череша, черни и червени боровинки, малини, къпини, сини сливи,  киви.
Варива: фасул, грах, леща, соя, овес, бакла.
Кълнове и прорастъци: житни, соеви, от люцерна, от леща, от слънчоглед и др.
Морска храна: водорасли – синьо-зелени (АФА, Спирулина), зелени (Хлорела), кафяви (Келп) – по 1000-1500 мг дневно, червени (микроалги) – 30 мл дневно, един път на ден. Да се употребяват „мазни“ риби, най-вече скумрия, сьомга, сардина, сафрид, риба тон, но и аншоа, треска, от сладководните само дъгова пъстърва (от развъдник).
Семена и ядки: ленено, слънчогледово и сусамено семе. Ядки – бадем (основно), нахут, лешник, орех, бразилски орех, шам-фъстък.
Пчелни продукти: пчелен прашец, пчелен прополис, пчелно млечице, пчелен восък, пчелна отрова, перга, манов мед.
Зърнени култури: лен, просо, ечемик, кафяв ориз, елда (гречка), жито. Кълнове и поници от тях. Пшеничени трици.
Храни с млечно-кисела ферментация: българско нискомаслено кисело мляко, извара и сирене (нискомаслени и обезсолени), естествено ферментирало кисело зеле.
Витамини и минерали: бета каротин, витамин А, витамин Е, витамин С, витамин D3 (като холекалциферол), В15 (пангамова киселина) – всички са силни антиоксиданти. Витамин К3 „Apatone“, витамин В2, В3, В6 и Органичен германий.
ІІІ. Билки:
Ехинацея, корен от репей, глухарче, резене, ливадна и червена детелина, босилек, полски хвощ, бял оман, бял имел, бяла върба, бял равнец, бял трън, зелен чай (поне 6 чаши дневно), жълт и червен кантарион, старо биле (змийска царевица), сладък корен (сладник), невен, иглика (примула), лечебна ружа, смрадлика, живовляк, лавандула, глог, маточина, дилянка (валериана), лайка, хмел, мента, бъз.
ІV. Подправки:
Куркума (заедно с черен пипер, за да се абсорбира по-добре куркуминът), розмарин, джинджифил (исиот), кардамон, естрагон, босилек, мащерка, мента, риган, шипки (чай), градински чай, лют червен пипер, мускатово орехче, къри, девесил, канела, чили, сминдух, карамфил, анасон, масло от черен кимион („маслото на фараоните“).

V. Природни имуномудолатори: прополис, пчелно млечице, цветен прашец, медицински гъби, ехинацея, киселец, жълт кантарион, Гинко Билоба.

VІ. Препоръки на Американското общество по здраве – всеки ден да се консумират:
a) повече зеленчуци от вида зелеви – броколи, бяло зеле, брюкселско зеле, гулия;
б) варени царевични зърна, сливи, ябълки, орехи, бадеми, лешници, спанак, фасул, леща, картофи, пълнозърнест хляб, поникнали семена и зърна;
в) храни, богати на витамин С: червени и зелени чушки, домати, варени и печени картофи, ягоди, малини, къпини;
г) храни, богати на витамин А: тъмнозелени и жълто-оранжеви зеленчуци (спанак, моркови, домати, тиква) и плодове (дини и пъпеши);
д) бедни на мазнини храни: млечните – нискомаслени. За препоръчване студенопресовани растителни мазнини (зехтин, шафран, ленено масло);

VІІ. Да се избягват:
Всички видове червени меса и готвено с месо (един-два пъти седмично се препоръчва да се яде печена или варена риба); консервирани, пържени, пушени, пикантни и силно солени храни; мариновани и генномодифицирани храни; високомаслени млечни продукти (като сметана и масло); тлъстини, мас, сланина, маргарин; изкуствени и газирани напитки; захар, подсладители; бяло брашно и всичко приготвено от тях – сладкиши, торти, тестени храни. Хляб да се употребява без мая (соден хляб), винаги пълнозърнест, ръжен или типов. Ядките да се употребяват сурови, да се приема често и много лук и чесън. От туршиите приемлива е тази от кисело зеле, тя е с млечнокисела ферментация. Може да се приемат бедни на мазнини храни: всички млечни храни да са нискомаслени, а най-добре е да се избягват, с изключение на домашно заквасено кисело мляко. Да се използват студенопресовани растителни масла като: соево, ленено, зехтин, шафран. Мазнините в храната да са до 30% от дневните калории.
Препоръчва се да се готви на пара, задушаване, бланширане, варене.
Алкохол, особено концентриран, да се избягва. Може само червено вино, но в малки количества. Кафе, шоколад и черен чай да се избягват. Препоръчва се зелен чай и черен шоколад (повече от 70% какао). Да не се употребяват изкуствени подсладители. Естествени подсладители са: мед (но в много малки количества), стевия, ксилитол, агава, глициния, кленов сироп и меласа. Да се избягва готварска сол. Предпочита се употребата на каменна или хималайска сол. Да не се яде горещо. Да не се готви в алуминиеви съдове без специално покритие (т.н. алуминиево отравяне). Да се използват специализирани готварски съдове и дървени прибори. Да не се гладува, но и да не се преяжда. Да се наблегне на алкализиращи храни с нисък гликемичен индекс: лимони, бобови, соя, фъстъци, грейпрут, сини сливи, череши, ябълки, домати, обезмаслени млека, картофи, кълнове, гъби, стафиди, фурми, смокини, хрян, авокадо и кленов сироп. Намалете стреса, доколкото е възможно. Не пушете и избягвайте тютюневия дим, спете достатъчно. Спортувайте умерено и редовно. Редовно дишайте дълбоко. Разхождайте се всеки ден от 3 до 5 км.
VІІІ. Хидроколонтерапия:
Ако нямате заболявания на дебелото черво или скорошна операция е добре да се почисти първично дебелото черво с апарат за хидроколонтерапия или с обикновени клизми.


Няма коментари: