неделя, 15 април 2018 г.

Проучване и разработване на противоракови лекарства – мозъчни тумори


Current diagnostic imaging modalities fail to adequately describe entire tumor location. (A) T2-FLAIR image of GBM patient with tumor area outlined in blue. (B) T1-gadolinium (GAD) image of the same patient tumor (outlined in red). Contour includes postoperative cavity (not just enhancement). (C) PET image from the same patient with active tumor outlined in yellow. Tumor volume comparison of T1-GAD, T2-FLAIR, and PET indicates a large volume of active tumor (PET) outside of the area where the BBB is leaky (T1-GAD).


Предлагам на Вашето внимание материали от Първата и Втората международна конференция (2014, 2016), посветени на проучването и разработването на противоракови лекарства при мозъчни тумори. Основен принос в представените разработки имат учени от САЩ. Анализирано е въздействието на съвременни химиотерапевтични средства (BCNU, PCV, CCNU и др.) върху мозъчните тумори. С тяхна помощ животът на болните от глиобластом (4-ти последен стадий на болестта) може да се удължи с 7 до 14 месеца, а на тези, при които болестта е в не толкова напреднал стадий (3-ти, анапластичен астроцитом) – с около 2 години.
Похвално е, че учените и лекарите се опитват да открият средствата за удължаване на живота. Но мисли ли някой за качеството на живота през месеците (или годините), докато траят опитите за възстановяване, докато човешкият организъм може да се бори, докато все още е жива надеждата? Животът ти се превръща в една задъхана и напрегната борба, без ясен край. Или по-точно – с предчувствие за леталния изход, което се стараеш да потиснеш дълбоко в себе си. Това не е животът, за който си дошъл на тази земя. Мисли ли някой за мъката на хората, за тяхното страдание, за това, че често те са обезверени, на предела на силите си, но продължават да се борят заради своите близки, за да не ги разочароват? Не, не можеш да мислиш за всичко това до момента, в който то не стане реалност за тебе, не се превърне в твоя болка.
Аз видях много страдание, видях страданието на най-близкия си човек и право да си кажа, вече не знам дали съм била права, като съм се борила докрай. С времето у мен се засилва чувството за вина, че съм удължила мъките на Николай, без да мога да помогна.
Въпреки това ще продължа да предоставям на страницата на блога информация за най-новите разработки в областта, защото случаите са различни и точно този материал може да помогне на някого с нещо.
URL за достъп до материалите от двете конференции:

https://academic.oup.com/neuro-oncology/article/17/suppl_6/vi1/1087922;
https://www.futuremedicine.com/doi/full/10.2217/cns-2017-0014.





Няма коментари: